image

Wie maakten Het Gagelgat

Het idee om van Het Gagelgat een werkende boerderij te maken, om de rijke historie en spannende verhalen beleefbaar te maken voor jong en oud, kwam vanuit de Stichting De Paardenkamp.
Tientallen mensen en bedrijven hebben met hart en ziel aan de renovatie van dit pand gewerkt onder leiding van aannemer Ad van der Grift.

Daarnaast is er gezocht naar een idee om het Gagelgat voor jong en oud nóg interessanter te maken. Om de informatie zo te brengen dat bijvoorbeeld ook kinderen de boerengeschiedenis zouden omarmen.

Het idee van een interactieve belevenis door de boerderij, werd geleverd door Soestse Lijntje Helweg.
Zij is van oorsprong theatervormgeefster en geeft tegenwoordig les op (o.a.) de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Lijntje werkte hierin samen met een collectief van kunstenaars en technici, die allemaal anderhalf jaar lang (en lang daarna) hun ziel en zaligheid hebben gelegd in het Gagelgat. Vandaar de moeite waard om even te vermelden:

Lijntje Helweg – Concept & art direction.
Tevens verantwoordelijk voor de inrichting en de duizend spulletjes die bij elkaar gevonden zijn. 

Edwin van Lierop – Projectleiding
Hield op onnavolgbare wijze de groep bij elkaar en zette de ideeen van Lijntje om in werkbare tekeningen.

Luc Steenhuis – Interactive Design
Bedacht de plaatsen en de manieren  waar het het leukste was om even stil bij te staan. Of te zitten. Voor de installatie werkte hij samen met Wouter van der Zouwe en Wouter Verbiest van Yipp.

Pieter Wantenaar (Brandwacht) – Houtspecialist
Bouwde onder meer het “optuigpaard”, de Rosmolen en de speciale tuinmeubels. En wist alle technische apparatuur weg te werken.

Wilco Alkema - Geluidsontwerp
Verantwoordelijk voor de opname en weergave van alle geluiden, verhalen en fragmenten die door de boerderij te horen zijn.

Rom Helweg – Content & Teksten

Thirza Kok - Illustraties