28-11-2013

Het Gagelgat is gekozen tot Boerderij van het jaar 2013

image
De stichting Agrarisch Erfgoed organiseert in Nederland al 23 jaar, samen met provinciale en regionale boerderijstichtingen het Jaar van de Boerderij. Ze vraagt daarmee aandacht voor het prachtige agrarisch erfgoed dat er in Nederland gelukkig nog te vinden is. En het belang van behoud van dit erfgoed.
In totaal deden  twaalf boerderijen uit de provincie Utrecht mee met de verkiezing. Stuk voor stuk prachtige boerderijen. Op 26 september 2013 werd de winnaar, onze eigen Boerderij Het Gagelgat, bekend gemaakt en op 1 november kreeg de boerderij een gevelsteen aangeboden door de Provincie.
Uit het juryrapport: “Het Gagelgat ligt aan een monumentale oprijlaan net buiten Soest en is tot 2008 een boerenbedrijf geweest. Sinds de bouwtijd in de achttiende eeuw is er heel veel verbouwd, maar ook heel veel bijzonders bewaard gebleven. De vele bewaarde elementen maken de geschiedenis bijna tastbaar. Na 2008 is Het Gagelgat zorgvuldig gerestaureerd en verbouwd tot een rusthuis voor paarden en heeft de boerderij ook een museale functie gekregen. Dankzij de nieuwe functies op dit oude erf heeft deze unieke boerderij een toekomst en is kostbaar cultureel erfgoed niet verloren gegaan.”